
صنعت نفت، استوار در مقابل تحریمها!
یست و سومین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، چهارشنبه گذشته در حالی به کار خود پایان داد که با حاشیهای به اندازه متن نمایشگاه همراه بود...
بیست و سومین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، چهارشنبه گذشته در حالی به کار خود پایان داد که با حاشیهای به اندازه متن نمایشگاه همراه بود؛ حاشیهای که امروز نه تنها صنعت نفت بلکه بنیه اقتصادی کشور را هدف قرار داده! حاشیهای که دلار را تا مرز 7 هزار تومان بالا کشید و روند صعودی خود را از دست نداده است.
تهدید ترامپ و سرانجام اعلام نظر وی برای خروج از برجام، درست در آخرین روز نمایشگاه، بر نمایشگاه نفت و گاز تهران بیتأثیر نبود. ترامپ؛ مردی که به صورت غیرمنتظره وارد کاخ سفید شد و همچنان به غیرمنتظره بودن خود نیز ادامه میدهد، یکبار دیگر با یک توییت دو خطی، به زعم خود، دنیا را به هم ریخت!
ترامپ تقریباً چهار روز زودتر از زمان تعیینشده خود، سند خروج آمریکا از برجام را امضا کرد تا به ابهامات موجود در خصوص همکاری ایران با شرکتهای بزرگ بینالمللی، بیش از پیش بیفزاید و صنعت مادر در ایران را با چالشهای جدیتری روبرو سازد.
در آخرین روز از بیست و سومین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی و در فرصت اندکی که دست داد، فرصت را غنیمت شمرده و تلاش کردم تا واکنش برخی کشورهای اروپایی، آسیایی و ... شرکتکننده در نمایشگاه را به این حرکت ترامپ دریابم.
این گزارش، تلاشی است اگرچه اندک، در جهت روشنسازی مواضع برخی کشورها پس از اقدام عجولانه ترامپ! با هم گزارش خبرنگار شرکت ملی گاز ایران از این رویداد بینالمللی نفتی را پی میگیریم.
**************************************
روسیه به دنبال پرکردن جای خالی دیگران!
زود است که در مورد اثر تحریمهای آمریکا بر صنعت نفت ایران و به طور کلی اقتصاد آن صحبت کنیم، اما به نظر میرسد، روسها به هرحال، ایران را تنها نخواهند گذاشت.
محمدرضا کریمپور مدیر کمپانی «HMS» روسیه در ایران با بیان این مطلب، اذعان میدارد که هدف تحریمهای آمریکا و خروجش از برجام، تضعیف صنعت نفت ایران و ممانعت از نقل و انتقالات بانکی است، اما روسها میگویند که حاضرند در ایران سرمایهگذاری و جای خالی هر شرکت دیگری را پر کنند!
وی در ادامه سخنانش با این باور که روسها حتی در تلاشند که انتقال تکنولوژی به ایران را نیز انجام دهند، گفت: ما کمپانی با مالکیت ۱۸ کارخانه در دنیا هستیم و بیش از ۱۸ هزار نفر در کمپانی ما مشغول به کار هستند. این شرکت بزرگترین شرکت ماشینسازی بخش خصوصی در روسیه است و ۲۰ درصد سهام آن در بورس لندن عرضه شده و یکی از قویترین بخشهای مهندسی و R&D را با بیش از ۲۷۰۰ نفر نیروی متخصص مهندسی در روسیه در اختیار دارد.
وی در ادامه با بیان این که آمریکا هیچ تأثیری بر روابط ما با ایران نمیگذارد، اظهار داشت: هدف و برنامه این کمپانی در ایران انتقال تکنولوژی، سرمایهگذاری تا سقف 5 میلیارد یورو برای پروژههای نفت، گاز و پتروشیمی و ساخت مشترک تجهیزات با شرکتهای ایرانی و تأمین تجهیزاتی فرآیندی از قبیل پمپ، کمپرسور، توربین و ... است.
به گفته کریمپور، به خاطر شرایط بازار انرژی ایران و پتانسیلهای رو به رشدی که در این حوزه دارد، کمپانی « HMS» میخواهد که به همکاری با ایران شدت بخشیده و در این راه تحریمهای آمریکا نیز هیچ اثری ندارد؛ چراکه ما حتی برای فاینانس پروژههای نفتی ایران از طریق بانکهای معتبر هم آمادهایم و هراسی نداریم!
وی با بیان این که هدف ما از حضور مؤثر و تأثیرگذار در ایران این است که بتوانیم طی برنامه مدونی، انتقال تکنولوژی به ایران را داشته باشیم، گفت: ما به خاطر تجربه خوبی که در شرایط بینالمللی داریم، در وندورلیست ۶۰ شرکت معتبر جهانی قرار داریم و آمادهایم تجربیات خود را چه در زمینه نرمافزاری و چه در زمینه سختافزاری به ایران منتقل کنیم.
مدیر کمپانی «HMS» روسیه در ایران تصریح کرد که همکاری این کمپانی با ایران از سال ۱۹۹۰ بوده ولی الآن حدود ۱۰ ماه است که شعبه رسمی آن نیز در ایران افتتاح شده و این موضوع، بسیار جدیتر و عملیاتیتر در حال اجراست.
وی در پاسخ به حضور آگاهانه شرکتهای روسی در بازار ایران به رغم تحریمها، گفت: واقعیت این است که شرکتهای فعال در حوزه انرژی و بهویژه نفت، گاز و پتروشیمی در روسیه، از همان ابتدا (دو سال پیش) برنامهای جدی برای حضور در بازار انرژی ایران داشته و چشماندازی ۵۰ میلیارد یورویی را نیز برای این مساله تعریف کردهاند که برای سرمایهگذاری در این پروژههاست و این برنامه در شرایطی ریخته شد که شرکتهای روسی متوجه برنامه تأثیرگذار سیاسی آمریکا بر بازار انرژی ایران بوده و آگاهانه به این مساله ورود کردهاند.
کریمپور در ادامه توضیح داد: ما الآن به نسبت قبل، مصممتر در این حوزه فعالیت خود را آغاز خواهیم کرد، هرچند که به نظر من، کشوری هم که میخواهد سرمایهپذیر باشد، باید از تجربیات موفق دیگر کشورهای دنیا استفاده کرده و زیرساختها و پیشنیازهایی مورد نیاز، چه در فرآیند بوروکراسیهای اداری و چه در بخشهایی که لازم است جذب سرمایهگذاری در آنها زودتر صورت گیرد، را تدارک دیده تا بتواند بستر لازم را فراهم کند؛ در غیر این صورت، بهخاطر مسایل بوروکراسی، بحث جذب سرمایه به تأخیر میافتد.
وی در خصوص اجرای پروژههای بزرگ در روسیه عنوان کرد: این شرکت در شمال روسیه (سیبری)، بزرگترین خط انتقال نفت (۵۰۰۰ کیلومتر) را با تجربهای موفق در این زمینه اجرا کرد، ضمن آن که مهندسی و بخش تأمین تجهیزات در این پروژهها نیز یکی از نمونههای موفق کار ماست.
کریمپور در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به خروج عجولانه آمریکا از برجام، گفت: تصور میکنم بخش عمدهای از این موضوع، تأثیر روانی آن است که میتواند در بازار یا توقف و یا خلل ایجاد کند. به نظر من، تأثیر این موضوع؛ چه مثبت، چه منفی، بسته به رفتار ایران است. در واقع، این که ایران چگونه میتواند در این زمینه عکسالعمل از خود نشان دهد و به گونهای این جنگ روانی را مدیریت کند که مانعی برای ورود دیگر کشورها به بازار ایران نشود. به هرحال، تصور میکنم که روسیه برای حضور در بازار انرژی ایران، بسیار مصمم است و این مساله نمیتواند خللی در این زمینه به وجود آورد.
وی ادامه داد: ما به هرحال، بهعنوان یک شرکت روسی این تصمیم را قاطعانه گرفته و به این تصمیم، یعنی حضور در ایران، عمل میکنیم. ضمن آن که در خصوص مسایل بانکی نیز مشکلات خود را مرتفع ساخته و هماکنون با یکی از بانکهای خارجی در حال کار هستیم و در این زمینه مشکلی هم نداریم. در ایران هم با بانکهای ملت، پارسیان، تجارت و ملی کار میکنیم و مشکلی نداریم.
کریمپور در انتها افزود: ما در روسیه، اوکراین، آلمان و بلاروس کارخانه داریم و تجربه خوبی از همکاری با شرکتهایی نظیر توتال، گازپروم، شل و بیپی داریم که میتوانیم به ایران منقل کنیم.
خوشحالم که تعداد رقبای ما کمتر میشود!
آمریکا تا قبل از این نیز، کار خاصی انجام نداده و ما هیچگونه همکاری از طرف آمریکا در این زمینه ندیده بودیم تا جایی که حتی پس از برجام، تحریمها اضافهتر هم شده بود، ولی چون در واقع، تمرکز شرکت ما بر روی کشورهای خارج از حوزه آمریکاست و آلمان هم همیشه یک شریک خوب برای ایرانیها بوده، به نظرم، ما همچنان به این روند کاری خود ادامه میدهیم.
علی پناهی، مدیر فروش شرکت سازنده تجهیزات ایمنی پالایشگاهی HIMA آلمان، منطقه ایران (دفتر خاورمیانه) به همراه شریک آلمانی خود، Mr. Gutter در پاسخ به این پرسش، که خروج آمریکا چه تغییراتی در روند کاری آنها میدهد، با بیان این مطلب، اظهار داشت: حتی به نظر من، این تصمیم ممکن است بسیاری از رقبای ما را نیز از صحنه خارج سازد و ما بتوانیم با بازار بهتری در ایران روبرو شده و به فعالیت خود ادامه دهیم. یعنی به نظر من بدتر که نشد، هیچ، بهتر هم شد!
وی در ادامه با بیان این که در تمام مدتی که ایران طی این سالها تحریم بود، بیشترین حمایت از سوی این شرکت در رابطه با ایران انجام شد، گفت: شرکت HIMA با ۱۱۰ سال سابقه در قدیمیترین و پرفروشترین سیستم Safety دنیا است که ایران بزرگترین بازار این شرکت بوده و ما بیشترین فروش را در این کشور داشتهایم.
به گفته پناهی، با این که بازار ما بیشتر بازار نفت و گاز است و همین بازار در آمریکا نیز وجود دارد، اما بیشترین تمرکز ما بر روی منطقه خاورمیانه است؛ ما هماکنون در امارات، عمان، روسیه و هند دارای دفتر هستیم و تاکنون هم مشکلی پیش نیامده و به زودی، دفتر خود در ایران را نیز راهاندازی میکنیم.
مدیر فروش شرکت سازنده تجهیزات ایمنی پالایشگاهی HIMA آلمان در پاسخ به چگونگی رفع مشکلات در بحث نقل و انتقالات بانکی، اظهار داشت: ما، کارهای بانکی خود را تا زمانی که صرافیها انجام میدادند، از این طریق انجام میدادیم، هرچند که به هرحال ما بسیار شفاف عمل میکنیم؛ User Certificate را میگیریم، شرکت ایرانی را به ما معرفی میکنند و ما تأییدیه را از آلمان میگیریم و با مجوز خود پلیس گمرک آلمان، محصولات را به ایران انتقال داده تا مورد استفاده قرار گیرند. از نظر بانکی هم، الآن بانک EIH آلمان با ما کار میکند و ما از آن طریق و نیز از طریق نمایندههای خود که در خارج از کشور نمایندگی دارند، جنس را خریداری و به ایران صادر میکنیم.
تحریمهای آمریکا اهمیتی نداشته و ندارد!
از نظر ما تحریمهای آمریکا کاملاً در روابط ایران و آذربایجان بیتأثیر است.
سوکار (Socar) آذربایجان یکی دیگر از غرفهداران خارجی بیست و سومین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز پالایش و پتروشیمی بود.
امین علی اکبر، مدیر ارشد شرکت سوکار در پاسخ به این پرسش که آیا با وجود تحریمهای آمریکا، تفاهمنامههای بین ایران و آاذربایجان امضا شده یا خیر و آیا این ارتباط تحت تأثیر قرار خواهد گرفت یا خیر، با بیان این مطلب، گفت: به هیچ وجه! ما اینجا هستیم و با علم به اینکه آمریکا در برجام نمیماند، به ایران آمدهایم!
وی با بیان این که در حال حاضر، مذاکرات و تفاهمنامههای امضا شده را ادامه خواهیم داد، گفت: حتی اعتقاد داریم که ممکن است بهزودی مذاکرات در خصوص توسعه میدان آذر و یا پتروشیمیهای مختلف نیز به امضای تفاهمنامه منجر شود.
فعلاً هیچ!
فعلاً نمیتوانیم هیچ اظهار نظری در مورد قراردادمان با ایران بکنیم؛ چراکه منتظر اجازه اتحادیه اروپا هستیم!
نماینده شرکت توتال فرانسه با بیان این مطلب، اظهار داشت: فکر نمیکردیم که با وجود رایزنی دیپلماتهای اروپایی با دونالد ترامپ، باز هم این کشور از برجام خارج شود! ولی به هرحال، هیچ پاسخی برای شما در حال حاضر نداریم!
وی افزود: اما امیدواریم که خروج آمریکا از برجام تأثیری بر روند اجرای طرح توسعه فاز 11 و قراردادمان با ایران نگذارد. ما کار را ادامه میدهیم و به محض آنکه تصمیم اروپا به ما ابلاغ شود، نتیجه نهایی اتخاذ شده را اعلام خواهیم کرد!
این در حالی است که نماینده شرکت OMV اتریش و شرکت تاتنفت روسیه و چند شرکت اروپایی و آسیایی دیگر نیز همین نظر را داشتند. اما شرایط توتال با بقیه شرکتها متفاوت است! چراکه این شرکت فرانسوی یک قرارداد امضا شده با ایران دارد.
در همین ارتباط، محمد مشکینفام، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس نیز در حاشیه بیست و سومین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، میزان سرمایهگذاری توتال در بخشهای طراحی و برگزاری مناقصات را ۹۰ میلیون دلار اعلام کرد و گفت: پس از خروج آمریکا از برجام، هنوز گزارشی از شرکت توتال مبنی بر همکاری نکردن در توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی دریافت نکردهایم.
به گفته وی، روابط ما با شرکت توتال بر مبنای قرارداد و احترام متقابل است و بعیدبه نظر میرسد از این بابت مشکلی ایجاد شود!
تولید مشترک با اوکراینیها
پس از مذاکره با شرکتهای ایرانی، هماکنون به طور جدی به تولید مشترک با سازندههای ایرانی فکر میکنیم.
ویکتور پرچد (Victor Perched)، مدیر بازاریابی بینالمللی شرکت ناسوسترگوماش (Nasuster GU mash) اوکراین با بیان این مطلب، اعلام کرد: ما چند نشست با شرکتهای ایرانی داشته و ارزیابی اولیه از تواناییهای آنها داشتهایم و متوجه شدیم که شرکتهای ایرانی صلاحیت، نیروی انسانی و ظرفیت تولید مطلوب را دارند.
به گفته این مدیر اوکراینی، این شرکت عضو کمپانی « HMS» روسیه است که از زمان اتحاد جماهیر شوروی سابق تاکنون به ایران صادرات داشته و در پروژههای بزرگی همچون نیروگاه اتمی بوشهر و چند نیروگاه حرارتی دیگر حضور داشته است.
پایگاه عرضه تجهیزات نفتی ایتالیا در ایران
شرکت تجهیزات نفت ایتالیایی بولدوروچی (Boldarocchi)، هم اکنون محصولات خود را به پروژههای نفتی عرضه میکند و قصد دارد که این همکاری را بیش از این گسترش دهند.
مارکو بایلو (Marco Bailo)، مدیرعامل شرکت ایتالیایی بولدوروکی که تولیدکننده تجهیزات صنعت نفت از جمله فن، فیلترهای هوا و مبدلهای گرمایی است در پاسخ به پرسش ما در خصوص خروج آمریکا از برجام، با بیان این مطلب، اظهار داشت: این شرکت از سال 1999 میلادی در بازار نفت ایران است و با این که شرایط بازار با وجود برخی مشکلات، روند پیچیدهتری به خود میگیرد، اما به نظر من، هر سال جذابتر از سال گذشته میشود، به طوریکه این شرکت قصد دارد امسال، شرکتی مستقل در تهران ایجاد کرد.
به گفته وی، این شرکت حتی در شرایط سخت نیز در بازار ایران حاضر بوده و این بازار را بسیار فوقالعاده ارزیابی کرده است.
سرمایهگذاری برای آینده
با انگیزه ایجاد فرصت مشارکت با ایران در آینده، در نمایشگاه بیست و سوم صنعت نفت در تهران حضور یافتهایم.
نماینده شرکت کرهای آسیا- پاسیفیک (Asia- Pacific) با بیان این مطلب، گفت: ما در این رویدادهای نمایشگاهی بیشتر برای سرمایهگذاری آتی میآییم و نه تنها تلاشی برای امضای یک قرارداد مشخص!
وی اعلام کرد: این شرکت که بیشتر در زمینه ساخت تجهیزات لازم برای منابع خشکی LNG فعالیت میکند، در نمایشگاه نفت امسال، برای نخستین بار یکی از محصولات عایق جدید خود را برای بازاریابی ارائه کرده است.
ما آماده همکاری با ایران هستیم
سومین حضور ما در این رویداد بینالمللی با مشارکت جمع بزرگی از شرکتهای شناخته شده ژاپنی ازجمله سومیتمو (Sumitomo)، میتسوبیشی کمیکال (Mitsubishi Chemical) و میتسویی (Mitsui) همراه است که این شرکتها بیشتر در حوزه واگذاری لایسنس فناوری و تولید انواع قطعات و تجهیزات برای صنایع بالادستی و پایین دستی نفت فعالیت دارند.
کنیچی سایتو (Kenichi Saito)، مدیر ارشد اجرایی شرکت آیاسسی (ISC) و رئیس پاویون ژاپن، با بیان این مطلب، هدف عمده حضور ژاپن در قالب یک پاویون را معرفی فرصتهای همکاری با شرکتهای ایرانی در زمینه واگذاری لایسنس فناوری به ویژه در حوزه پتروشیمی و صنایع شیمیایی عنوان کرد و گفت: هماکنون گفتوگوهایی انجام شده و شرکتهایی مانند میتسوبیشی کمیکال برای امضای تفاهمنامه همکاری با شرکتهای مطرح ایرانی اقدام کردهاند؛ هرچند که نمیتوانم وارد جزییات آن شوم.
وی تصریح کرد: اگرچه خروج آمریکا از برجام مشکلاتی را برای برخی شرکتهای ژاپنی دارای مراودات تجاری با این کشور ایجاد میکند؛ اما این شرکت به دلیل فعال نبودن در بازار آمریکا، قادر به برقراری روابط سازنده با طرف ایرانی در هر شرایطی خواهد بود.
متأسفانه منتظر اجازه از مقامات جاکارتا هستیم!
تنها میتوانم تأسف خود را در خصوص خروج نابهنگام آمریکا از برجام بیان کنم.
مدیر اجرایی شرکت پرتامینای اندونزی (PERTAMINA) با ابراز تأسف شدید از خبری که شنیده بود و با بیان این مطلب، اظهار داشت: حدود ۳ سال است که تمام وقت خود را در این کشور زیبا گذراندم و تا توانستم سعی کردم با مردم و کسانی که قرار است با آنها کار کنم، خود را وفق دهم تا پس از امضای قرارداد توسعه میدان نفتی منصوری، با مشکلات کمتری در این زمینه روبرو شوم.
وی در ادامه افزود: اما خبر به قدری غافلگیرکننده بود که هنوز هم قادر به هضم آن نیستم. دوست ندارم صحبتی کنم وقتی از نتیجه آن مطمئن نیستم.
مدیر اجرایی شرکت پرتامینای اندونزی با بیان این که این شرکت همانند شرکت ملی نفت ایران، یک شرکت دولتی و تابع قوانین و مقررات دولتی و بعضاً سیاسی است، گفت: به همین منظور، ما در حال حاضر در انتظار اعلام نتیجه جلسهای هستم که هماکنون در جاکارتا در همین زمینه برگزار شده، ضمن آن که ممکن است به همین زودی نیز پاسخی در این زمینه دریافت نکنیم.
.... صحبت با مدیران و دستاندرکاران و مسئولین شرکتهایی که بهنوعی در تلاش برای یافتن راههای همکاری با ایران چه قبل از برجام و چه پس از آن و چه اکنون که تنها آمریکا از آن کنار کشیده، بار دیگر ما را به این مساله میرساند که به رغم تمامی مشکلات اقتصادی و سیاسی که اکنون کل دهکده کوچک جهانی را در بر گرفته، اما صنعت نفت ایران همچنان محکم و پابرجا ایستاده تا بار دیگر ثابت کند که رادمردان این صنعت، همچنان با تمام توان و مقتدرانه در این راه ایستاده و تلاش میکنند تا بار دیگر از تحدیدها، فرصت بسازند!
روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران
سهیلا زمانی
- تاریخ درج خبر :
- سه شنبه ٢٥ ارديبهشت ١٣٩٧ - ١٥:٥٤
- تاریخ بروز رسانی خبر :
- تعداد بازدید خبر :
- 415
نام : | |
ایمیل : | |
*نظرات : | |
| |
متن تصویر: | |