
گاز؛ میهمان «سبز» دیار باغهای نارنج و نارنجستانها
پیشدرآمد
مدتهاست که بواسطه شرایط خاص و حضور میهمانی ناخوانده، در بحران بیسفری به سر میبریم! سفر به عمق تلاش رادمردان گازی و سیاه کردن ورقهایی که بازگوکننده تلاش خستگیناپذیر آنهاست؛ آنانی که شبانهروز در تلاشند تا ما به راحتی با حرکت یک پیچ، گرما و امید را میهمان خانههای خود کنیم.
در طول این سفرها که عموماً با جمعی از مدیران ارشد گازی همراه بود، در طول پرواز یا حرکت موزون اتومبیل، با افکار خود همراه میشدم تا بر بال خیال، تمامی ذهنیتم را به واقعیت تبدیل کرده و آن را به تماشا بنشینم! خیلی از ما بلندپرواز بودیم و همیشه در حال برنامهریزی برای یک آینده بلندمدت!
ولی حال، افق برنامهریزیهایمان کوتاهمدت شده و امیدواریم فرداهای بسیار نزدیک و پیش روی خود را ببینیم. از سوی دیگر، سایه مرگی که در اثر گسترش این بیماری بر جهان سنگینی میکند، موجب شده تا خیلیها مرگ اندیشتر شوند و نگاه تازهتر و ژرفتری به زندگی داشته باشند.
اکنون درمییابیم که به راستی دهکده جهانی سرنوشت همه انسانها را به هم گره زده است! «کرونا» میهمان ناخوانده حداقل هشتاد کشور است و همچنان سرسخت و سمج در حال فتح باقی سرزمینها!
شکی نیست، کرونا عجیبترین پدیدهای است که بشر در نیم قرن اخیر با آن مواجه شده است؛ رویدادهای بزرگ دیگری در سالهای گذشته وجود داشتند که روال عادی زندگی بشر در جهان را تغییر داده بودند، ولی هیچ یک به اندازه کرونا نتوانسته بود همه کشورها و گروههای مختلف در جهان را این گونه درگیر خود کند.
پس طبیعی است که حاکم شدن این شرایط بر زندگی ما و بیشتر مردم جهان و احتمال تداوم آن تا آیندهای نامعلوم، تمامی ذهنیتها، برنامهها و ... را تا اندازهای تحتالشعاع قرار دهد!
یکی از این تغییرات، عدم حضور در مکانها و نقاطی است که همآغوشی آهن و خاک را با ظرافت هرچه تمامتر به رخ میکشد تا نشان دهد که چگونه به رغم تمام سختیها، هستند دلسوختگانی که شب و روز ندارند تا دیگران در آسایش باشند.
درآمد
در همین راستا و با همین شرایط، پویشی سبز از دل خاک سر برآورد تا ثابت کند به رغم حضور این عجیبترین پدیده تاریخ، باز هم میهمانی پرصدای لولهها و خاک برگزار شد تا جمعی دیگر از هموطنان در کنار جوش و خروش این میهمانی، از نعمتی بهرهمند شوند که آسایش و رفاه را برای آنان به ارمغان میآورد.
در نوزدهمین روز از دومین ماه فصل سونامی رنگها و در آستانه افتتاح صدها پروژه گازرسانی در استان فارس، به جای آن که میهمان شهر عشق، ترانه و زیبایی، شهر دل و دلستان، دلیری و دلباختگی، شهر سرسپردگی، شهر معنا و معنویت، شهر عظمت، شهر تاریخ و رویدادهای تاریخی، شهر یادها و یادمانها و شهر خاطرات شیرین و به یادماندنی، شیراز «حافظ» شویم، از راه دور، شاهد طلوعی زیبا در حوزه گازرسانی و در استانی بهغایت، پهناور با حضور بیژن زنگنه، وزیر نفت، حسن منتظرتربتی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، عنایتالله رحیمی، استاندار و جمعی از نمایندگان این استان به صورت ویدئو کنفرانس، بودیم!
******************************************
استان سبز کشور با پوشش بیش از ۹۵ درصدی گاز طبیعی
استان فارس با میانگین پوشش 95.8 درصدی گاز طبیعی در دو بخش شهری و روستایی، به عنوان استان سبز کشور شناخته میشود.
غلامعباس حسینی، مدیرعامل شرکت گاز استان فارس در این مراسم، نخستین سخنرانی بود که با ارایه گزارشی در خصوص گازرسانی شهری و روستایی در این استان، سخن آغاز کرد.
وی در ادامه با بیان این مطلب، اظهار داشت: با اجرای ۳۰ هزار کیلومتر خط تغذیه و شبکه شهر و روستا و نصب و راهاندازی یک هزار و ۵۰۰ ایستگاه تقلیل فشار گاز در سطح استان، تا امروز، ۱۰۲ شهر معادل ۹۸.۹ درصد خانوار شهری و ۲ هزار و ۱۱۶ روستا معادل ۸۸.۲ درصد خانوار روستایی گازرسانی شدهاند.
وی با اشاره به تلاش مضاعف شرکت گاز استان فارس طی سه سال گذشته، گفت: با تلاش صنعتگران شرکت گاز استان فارس، امروز طرح بزرگ گازرسانی به شهر بیرم لارستان، ۵۵ روستای فارس و ۱۲۵ واحد تولیدی و صنعتی با هزینهای بالغ بر ۱۸۸ میلیارد تومان به بهرهبرداری رسید.
مدیرعامل شرکت گاز استان فارس با بیان اینکه با بهرهبرداری از این طرحها، ۸ هزار و ۷۵۶ خانوار شهری و روستایی این استان، از نعمت گاز طبیعی برخوردار شدند، ادامه داد: این طرحها با هدف اجرای محرومیت زدایی در مناطق کمتر توسعه یافته جنوب فارس اجرا شد که علاوه بر رشد صنایع، توسعه اقتصادی و خدمات متوازن گازرسانی، موجب جایگزینی سوخت پاک با دیگر سوختهای فسیلی و کاهش آلودگی هوا و محیط زیست نیز میشود.
وی افزود: همچنین عملیات گازرسانی به ۸ شهر، ۱۴۹ روستا و ۳۲۵ واحد صنعتی استان فارس در دست اجراست که با افتتاح این طرح ها، ۱۰۰ درصد شهرهای فارس و ۹۶ درصد روستاهای این استان به شبکه گاز متصل میشوند.
حسینی با تاکید بر این که توسعه فارس در مسیر سبز گازرسانی در سالهای اخیر شتاب زیادی گرفته است، گفت: در ابتدای دولت یازدهم، ۸۰ شهر فارس از گاز طبیعی برخوردار بود که اکنون این تعداد با رشد ۲۸ درصدی، به ۱۰۲ شهر افزایش یافته است.
مدیرعامل شرکت گاز استان فارس تصریح کرد: عملکرد دولتهای یازدهم و دوازدهم در گازرسانی به استان فارس، با وجود همه تحریمهای ظالمانه و نوسانهای قیمت ارز، گام بلندی در کشور و به تبع آن در استان فارس بود.
وی با اشاره به گازرسانی به ۶۷۷ روستا تا پیش از سال ۹۲، اظهار داشت: با روی کار آمدن دولت یازدهم تاکنون، بیش از دو هزار و ۱۱۶ روستا از مزایای گاز طبیعی بهرهمند شده که این آمار بیانگر رشد بیش از دو برابری نهضت گازرسانی به روستاییان استان فارس است.
به گفته حسینی، در این بازه زمانی، ۳ هزار و ۷۵۰ صنعت به شبکه سراسری گاز وصل شد؛ این تعداد از ۴ هزار و ۴۲۶ مورد در سال ۹۲، به ۸ هزار و ۱۸۶ مورد صنعت رسید و ۸۵ درصد رشد داشت.
مدیرعامل شرکت گاز استان فارس در پایان، گفت: در این دولت، در مجموع، ۲ هزار و ۹۹۰ میلیارد تومان سرمایهگذاری در بخش گازرسانی انجام شده و بر همین اساس، تا پایان امسال، ۱۰۰ روستای دیگر به شبکه سراسری گاز متصل میشوند.
گازرسانی به شهرها و روستاهای کشور؛ نتیجه اراده ملی
همکاری خوب مجلس و دولت در کنار ارادهای ملی، سبب شد امروز بسیاری از شهرها و روستاهای کشور از نعمت گاز بهرهمند باشند.
محمدرضا رضاییکوچی، رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی بهعنوان سخنران بعدی، اینگونه آغاز سخن کرد و ادامه داد: خوشحالیم به برکت همکاری خوبی که بین دولت و مجلس شکل گرفت، گازرسانی به روستاهای کشور نیز محقق شد.
وی افزود: امروز بیش از ۸۵ درصد شهرها و روستاهای کشور از نعمت گاز بهرهمند هستند که کار بسیار ارزشمندی است، به پاس این تلاش، از همه زحمتکشانی که در این تلاطم اقتصادی همه کوشش خود را انجام دادند، تشکر و قدردانی میکنم.
رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: گازرسانی به استان فارس نتیجه کاری بزرگ است که ارادهای ملی نیز در پس آن وجود دارد. بدون شک در کنار تلاشهای وزارت نفت، فعالیتهای مثبت وزارت راه نیز در این پروژه آشکار است.
نماینده جهرم در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: استان فارس، استانی پهناور و بزرگ است که به منابع فراوان گاز دسترسی دارد، از این رو تقاضا داریم که در کنار گازرسانی به مناطق محروم این استان، بحث گازرسانی به صنایع نیز پیگیری و دنبال شود، همچنین پروژههای نیمهتمام نیز باید هرچه سریعتر با تخصیص اعتبار لازم و مساعدت وزیر نفت به اتمام برسند.
بالاترین نمره دولت در حوزه گازرسانی به شهرها و روستاهای کشور
اگر بخواهیم به خدمات دولت نمرهای بدهیم، بدون شک بالاترین نمره به گازرسانی و خدمات اجتماعی وزارت نفت تعلق میگیرد.
عبدالعلی رحیمیمظفری، عضو هیئت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، سخنران بعدی در ادامه این مراسم با بیان این مطلب، با تشکر از خدمات وزارت نفت بهویژه در حوزه گازرسانی، گفت: اگر بخواهیم به خدمات دولت امتیاز یا نمرهای بدهیم، بدون شک بخش گازرسانی و خدمات اجتماعی وزارت نفت در کشور نمره بالایی میگیرند.
وی افزود: خوشبختانه در سختترین شرایط تحریم اقتصادی و شیوع کرونا، خدمات و فعالیتهای وزارت نفت بهویژه بخش سوخترسانی و گازرسانی متوقف نشد که جای تشکر و قدردانی دارد.
عضو هیئت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با تشکر از وزیر نفت، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، مدیرعامل شرکت گاز استان فارس و کارکنان این بخش، تصریح کرد: فارس، استان پهناور و وسیعی است، از این رو گازرسانی و ارائه خدمات نیز در این استان با هزینه بالایی انجام میشود.
رحیمیمظفری با بیان اینکه فارس سابقهای طولانی در زمینه گازرسانی دارد، عنوان کرد: این استان به نوعی کریدور انتقال گاز کشور است، بنابراین باید پروژههایی که در این استان در حوزه گازرسانی، آغاز شدهاند و هنوز به بهرهبرداری نرسیدهاند تکمیل شوند یا منابع مالی آنها تأمین اعتبار شود.
نماینده کوار، سروستان و خرامه در مجلس گفت: صنایع بسیاری در استان فارس ایجاد شده است که باید گازرسانی به آنها نیز بهطور جدی دنبال شود، یا گازرسانی آنها با تخفیفهایی همراه باشد، زیرا صنایع، نقش مهمی در تولید و اشتغال استان فارس دارند.
دبیر کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در پایان، تصریح کرد: عمر شبکههای گازرسانی استان فارس بالاست و انتظار میرود در بودجه سالانه، رقم مناسبی برای بازسازی شبکههای فرسوده گاز در این استان در نظر گرفته شود.
توسعه گازرسانی؛ سبب پیشرفت و شکوفایی استان فارس
امیدواریم تلاشهای وزارت نفت زمینهساز رشد، شکوفایی و پیشرفت هرچه بیشتر کشور و استان فارس شود.
ابراهیم عزیزی، رئیس مجمع نمایندگان استان فارس نیز در این آیین، با بیان این مطلب و با تأکید بر اینکه گازرسانی و تکمیل پروژههای گازرسانی به روستاهای فارس، امری ضروری است، گفت: استان فارس، استانی وسیع و پهناور است که ۵ میلیون نفر جمعیت دارد و شایسته بهرهمندی بیشتر از خدماتی همچون گازرسانی است.
وی افزود: در طول سالهای گذشته اقدامهای خوبی در بخش گازرسانی به استان فارس انجام شده، اما باید واحدهای مسکونی و صنعتی که هنوز در این استان از نعمت گاز برخوردار نیستند، سریعتر گازدار شوند.
رئیس مجمع نمایندگان استان فارس در بخش دیگری از سخنان خود، تصریح کرد: بخش قابل توجهی از مناطق استان فارس سردسیر است که ضرورت گازرسانی را دوچندان میکند، همچنین واحدهای صنعتی این استان برای گازدار شدن نیاز به حمایت بیشتری دارند که باید به این مهم نیز توجه شود.
نماینده شیراز و زرقان در مجلس شورای اسلامی در پایان، عنوان کرد: استان فارس جزو استانهای با سابقه طولانی در گازرسانی است، از این رو شبکههای گازرسانی این استان نیازمند بازسازی و ترمیم هستند.
درآمد ۱۱ میلیارد دلاری حاصل از جایگزینی گاز
طی هفت سال گذشته، حدود ۱۱ میلیارد دلار درآمد از توسعه گازرسانی، نصیب کشور شده است.
معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران سخنران بعدی این مراسم بود که با این جملات، سخنان خود را آغاز کرد.
وی با اشاره به تاریخچه گازرسانی در ایران، ادامه داد: ایران به عنوان کشوری منحصر به فرد در حوزه گازرسانی، در کل دنیا مطرح است، به این مهم، باید این نکته را نیز افزود که اتفاقات خوبی که در پارس جنوبی افتاد و باعث افزایش تولید شد، توسعه گازرسانی در سطح کشور را به دنبال داشت.
تربتی تاکید کرد: در بند «ق» پولی در کار نبود، بلکه سوختی بود که می سوخت و از بین می رفت.
وی ادامه داد: این امر بدین معناست که ۳۴ میلیارد لیتر سوخت در سال در حال سوختن بود که در نیروگاه ها و شهرها و روستاهایی که به شبکه گاز متصل نبودند، مصرف میشد.
به گفته تربتی، با صرفهجویی در مصرف این حجم سوخت، سرمایه مورد نیاز برای گازرسانی تأمین شد.
معاون وزیر نفت در امور گاز گفت: از سال ۹۲ تاکنون، یعنی طی هفت سال گذشته، هر سال مصرف سوخت مایع در نیروگاهها کمتر و کمتر شد و ما به ازای حدود ۳۴ میلیارد لیتری که در حال سوختن بود، ۱۱ میلیارد دلار با فروش فرآورده به دست آمد تا صرف توسعه گازرسانی در کشور شود.
تربتی افزود: با جایگزینی گاز، ۱۱ میلیارد دلار درآمد کسب شد که تا پایان سال ۱۴۰۲، هم از سوختن این ۳۴ میلیارد لیتر سوخت بطور کامل جلوگیری میشود و هم با افزایش درآمد سالیانه، این رقم درآمدی در مجموع، به ۲۸ میلیارد دلار خواهد رسید.
وی با تاکید بر اینکه در سال ۹۲ درصد عمدهای از سوخت نیروگاهها از فرآورده تأمین میشد و بخشی نیز از گاز، گفت: اگر روند سال ۹۲ ادامه پیدا میکرد و سهم گاز حفظ میشد، در این چند سال ۱۵۰ میلیارد فرآورده در نیروگاهها میسوخت اما با اجرای بند «ق» با جایگزینی گاز، به صادرکننده سوخت مایع تبدیل شدیم.
معاون وزیر نفت در پایان، تصریح کرد: در استان فارس ۳ هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری در حوزه گازرسانی طی دولت تدبیر و امید انجام و منجر به آن شد تا تعداد روستاهای گازدار از ۶۷۷ روستا به ۲۰۶۱ روستا افزایش یابد.
رضایتمندی مردم در پی روند افزایشی گازرسانی روستایی و شهری
گازرسانی و دیگر فعالیتهای مثبت وزارت نفت در استان فارس، رضایتمندی مردم این استان را در پی داشته است.
عنایتالله رحیمی، استاندار فارس نیز پس از سخنان مهندس تربتی، با تشکر از همه دستاندرکاران، با بیان این مطلب، اظهار داشت: از تلاشهای وزارت نفت برای گازرسانی به جمعیت ۵ میلیون نفری استان فارس، از طرف تمامی هماستانیهای خود بسیار سپاسگزارم و باید بگویم که با همه اوصافی که استان فارس از آن برخوردار است، از جمله گستردگی و پهناور بودن آن، فعالیتهای انجامشده توسط وزارت نفت موجب رضایتمندی مردم شده است.
وی با اشاره به اینکه گازرسانی روستایی و شهری در استان پهناور فارس با افزایش خیرهکنندهای روبهرو بوده است، افزود: معتقدم پوشش سبز استانی در واقع، مزایای مختلفی از جمله صرفهجویی، ایمنی و کاهش هزینههای اقتصادی و رفاه و آسایش را در پی خواهد داشت.
رحیمی با بیان این که طی دولت تدبیر و امید، این استان در بخش گازرسانی روستایی، بیش از ۲۱۲ درصد رشد داشته، تصریح کرد: این در حالی است که ما در بخش گازرسانی شهری، ۲۸ درصد و در بخش صنایع نیز که موتور محرکه توسعه اقتصادی استان است، بیش از ۸۵ درصد رشد را تجربه کردهایم.
وی ادامه داد: در زمینه افزایش مشترکین که در واقع، مردم بیشتر در رفاه قرار گیرند، بیش از ۶۰ درصد و در زمینه شبکهگذاری که یک سرمایهگذاری بلندمدت است، بیش از ۹۲ درصد، روند رو به رشدی را داشتیم که بسیار قابل توجه است.
به گفته رحیمی، این پویش سبز استانی، یک گام بسیار بلند در جهت رفاه و آسایش بیشتر مردم است که موجبات نشاط و امیدآفرینی را در میان مردم فراهم میکند و مزایای بسیاری ازجمله، مزایای زیستمحیطی بر آن مترتب است.
استاندار فارس در پایان، تصریح کرد: درخواست من از وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران این است که پروژههای در حال اجرا سریعتر به بهرهبرداری برسند تا سبب ایجاد اشتغال، تولید و ثروتآفرینی هرچه بیشتر برای استان شود، همچنین امیدوارم در مدت باقیمانده از این دولت، پروژهها تکمیل و تلاشها افزونتر شود.
افزایش ۴ برابری صادرات فرآوردههای نفتی با توسعه گازرسانی
افزایش ۴ برابری صادرات فرآوردههای نفتی با توسعه پارس جنوبی و رشد گازرسانی که مانع از حبس گاز در زیر زمین شد و از سال ۹۲ تاکنون، محقق گردید.
وزیر نفت، آخرین سخنران این مراسم بود که سخن را اینگونه آغاز کرد و اظهار داشت: استان فارس دومین استان گاز خیز کشور است، ما در این استان، میادین گازی کشف شده متعددی داریم که توسعه یافته و میادین زیادی نیز باید توسعه یابد، بر این اساس، در تراز تولید و مصرف گاز تا سال 1420، توسعه تمامی میادین گازی کشف شده در استان دیده شده است.
بیژن زنگنه با بیان اینکه استان فارس تا سه سال گذشته، به لحاظ گازرسانی عقب بوده، افزود: اما اکنون، این وضعیت به مدد تلاش دستاندرکاران بهبود یافته و اکنون در این استان، 86 درصد روستاها تحت پوشش گازرسانی قرار گرفتهاند که تا پایان شهریور 1400، این رقم به 95 درصد خواهد رسید و به این ترتیب 98 درصد از کل استان گازرسانی خواهد شد.
زنگنه با بیان اینکه گازرسانی به صنایع در اولویت قرار دارد، خاطرنشان کرد: تولید، زندگی و اشتغال به توسعه صنعت باز میگردد، بر این اساس، امیدواریم با پیگیریهایی که انجام میشود، وضعیت به گونهای نباشد که در صنایع و برای تولید، مشکل گاز داشته باشیم.
وزیر نفت با اشاره به این که تمام نگاه ما توسعه یکپارچه صنعت گاز بوده، تصریح کرد: در این مسیر، به برکت تلاش خستگیناپذیر مجاهدان گمنام پارس جنوبی، از سال 92 تولید 280 میلیون متر مکعبی گاز در این میدان، دو و نیم برابر شده و به 700 میلیون مترمکعب رسیده است.
وی با بیان این که تحریم نتوانست مانع فعالیت ما شود، خاطرنشان کرد: احداث 17 پالایشگاه، 30 سکو، صدها چاه، هزاران کیلومتر خط لوله، صدها هزار تن تأسیسات و بهرهبرداری از آنها، تماماً زمانی رخ داده که در تحریم به سر میبردیم.
زنگنه در ادامه، با بیان اینکه ما به رغم محدودیتها به رکورد تولید هزار میلیون مترمکعب گاز خام رسیدهایم، تصریح کرد: در امر گازرسانی همه راضیاند و ضرر نکردهاند؛ مردم به دلیل اینکه به سوخت مطمئن، ارزان و راحت دست یافتند، پیمانکاران برای آن که به آنان بیش از 25 هزار میلیارد کار تزریق و دهها اشتغال بطور مستقیم ایجاد شد، مردمی که گازدار شدند، همه سراغ خرید بخاری و تأسیسات رفتند که این امر منجر به ایجاد تقاضا برای کارخانجات شد، تأسیساتیهای شهرها و روستاها فعال شدند، میلیونها قطعه خریداری شد که تمامی تقاضاها برای شرکتهای داخلی بود و تمامی این مباحث بیانگر این است که از گازرسانی، بسیاری از قشرهای کشور سود بردهاند.
وزیر نفت ادامه داد: علاوه بر این موارد، محیط زیست آلوده و تخریب نشده و از سوختن فرآوردههای آلاینده جلوگیری به عمل آمده است. این در حالی است که دولت نیز راضی است، زیرا توانسته فرآورده را صرفهجویی و آن را صادر کند.
وی با بیان اینکه با گازرسانی، میلیاردها دلار در مصرف فرآورده صرفهجویی شده است، گفت: از سال 92 تاکنون، میزان صادرات فرآورده چهار برابر شده است.
زنگنه در پایان، افزود: با این حال، در کنار همه این اتفاقهای خوب، از مردم عزیز میخواهم در مصرف گاز صرفهجویی کنند تا جمعیت بیشتری از نعمت گاز برخوردار شوند. ما از هماکنون، اجرای روشهای تشویقی را در این زمینه شروع کردهایم.
روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران
خبرنگار: سهیلا زمانی
- تاریخ درج خبر :
- 1399/09/02 - ١٣:٠١
- تاریخ بروز رسانی خبر :
- تعداد بازدید خبر :
- 1740
نام : | |
ایمیل : | |
*نظرات : | |
| |
متن تصویر: | |